Du som är anställd i Vattenfall Sverige kan få friskvårdsbidrag på upp till
5 000 kr/kalenderår. I förmånsportalen Benefits hittar du friskvårdsleverantörer, förmånliga rabatter och kan nyttja ditt friskvårdsbidrag.

 

Hur gör jag?

Friskvårdsbidraget kan nyttjas antingen genom beställning direkt i Benefitsportalen eller, om du har gjort ett köp utanför portalen, genom utläggsregistrering i portalen. Ditt utlägg ersätts då med efterföljande månads löneutbetalning.

OBS! att både personnummer och datum ska finnas med på kvittot. Om du avslutar din anställning måste ditt kvitto vara registrerat senast sista anställningsdag. Du har ingen återbetalningsskyldighet för utbetalt belopp om din anställning upphör.

Förmånsportalen Benefits

OBS! För närvarande fungerar inte Internet Explorer för att logga in i Förmånsportalen Benefits. Vänligen använd er av Google Chrome istället.

 

Hur mycket kan jag få?

Nyanställd  
före 1 juli 5 000 kronor
efter 1 juli 2 500 kronor
   
Projekt- eller visstidsanställning  
upp till 1 månad 415 kronor
upp till 3 månader 1 250 kronor
upp till 6 månader  2 500 kronor
över 6 månader

5 000 kronor

 

Vad gäller?

Med anledning av Skatteverkets rättsliga vägledning kring friskvård förändras rutinerna i Benefits. Utlägg för friskvård 2023 måste registreras och vara oss tillhanda senast den 30 november. Ändringen görs för att ersättning för friskvård måste betalas ut på lön under samma år som det beskattningsår som friskvården är betalad för. Notera att detta endast gäller utlägg som registreras i Utläggsregisteringen. Vid ersättning av utlägg måste utbetalningstillfället vara på innevarande år enligt skatterättens kontantprincip för förmåner.

Köp av friskvård direkt i portalen kan fortfarande göras fram till 31 december 2023.

Utlägg som avser friskvårdsköp i november och december kan registreras i förmånsportalen men ersätts då mot 2024 års friskvårdsbidrag. Det är Skatteverkets regler som ligger till grund för denna förändring.

Det friskvårdsbidrag som du inte utnyttjat under året går inte att föra över från ett kalenderår till ett annat. Eventuell föräldraledighet eller sjukskrivning påverkar inte friskvårdsbidraget.

Om du är föräldraledig på heltid och det inte utgår någon lön från Vattenfall, då behöver du redovisa kvittot för ditt friskvårdsköp i förmånsportalen för att få ersättning utbetalt. Du kan inte heller få överstigande belopp utbetald via lön. Om du däremot är tjänstledig har du inte rätt till friskvårdsbidrag.

Friskvårdsbidraget kan användas till:

Generellt kan friskvårdsbidraget användas till aktiviteter som innnehåller någon form av praktisk aktivitet som innebär motion. Exempelvis:

  • Träning exempelvis styrketräning, gymnastik och simning. Även ridning, golf och utförsåkning ingår
  • Hallbokning för racketsporter och lagsporter
  • För att bekosta själva motionsaktiviteten (motionslopp): individuella startavgifter, kursavgifter, banavgifter, fiskekort och liftkort
  • Kursavgifter för exempelvis dans och yoga, men inte för kurslitteratur
  • Behandlingar såsom massage, floating, akupressur, zonterapi och kinesiologi
  • Andra friskvårdsaktiviteter såsom kost- och motionsrådgivning och sluta-röka kurser men inte för kurslitteratur

Friskvårdsbidraget kan inte användas till:

  • Köp av utrustning såsom skor, racketar, stavar
  • Hyra av redskap för aktiviteter på egen hand
  • Personliga medlemsavgifter i föreningar
  • Naprapati, kiropraktik, akupunktur och sjukgymnastik (räknas som sjukvårdande behandling
  • Äventyrsbad, spa eller relax