Godkänn nödvändiga cookies
Mikaela Sköld vill förändra synen på klimakteriet och visa hur träning kan lindra symtomen
Det var för cirka sex år sedan som då 42-åriga Mikaela Sköld fick hem ett brev där det konstaterades att hon hade hamnat i klimakteriet. Hon beskriver det som ett hårt slag, något som fick henne att ifrågasätta sin kvinnlighet.
– I mitt fall handlade det om att stress var en utlösande faktor för att jag kom in i klimakteriet, berättar Mikaela. När jag fick beskedet blev jag ledsen, för jag var absolut inte beredd på det och jag tänkte att nu är jag inte kvinna längre av någon anledning.
Hon beskriver också att stödet från vården var bristfälligt och att hennes egna kunskaper i ämnet inte kompletta - något som det idag har blivit ändring på. Idag arbetar Mikaela, bland annat, som instruktör och hälsocoach på Korpen Södertälje-Trosa och har även vidareutbildat sig att ha gått kursen “Stark genom klimakteriet”.
Styrketräning är det bästa
Idag vill hon hjälpa kvinnor i samma situation där hon själv varit - både hur man kan hantera det psykiska, men framför allt vilken typ av träning och livsstil som kan lindra symtom av att hamna i klimakteriet.
– Det finns forskning som visar att styrketräning två-tre gånger i veckan minskar svettningar och vallningar ganska mycket, men då ska man gärna träna ganska tungt, säger hon.
Mikaela håller i utbildningar där man i mindre grupper får prata om sina erfarenheter av att ha hamnat i klimakteriet, men också där man tränar tillsammans.
– Många säger att vallningarna försvunnit helt och hållet. Då har man vunnit väldigt mycket, säger hon.
Bör röra på sig minst 30 minuter om dagen
Processen att hamna i klimakteriet, då kroppen producerar allt mindre östrogen och progesteron, kan påskyndas av långvarig stress och ohälsosamma livsstilsvanor som dålig sömn, kost och brist på motion.
Mikaela förespråkar att man minst rör på sig cirka 30 minuter om dagen. Utöver tung styrketräning är även rörlighetsövningar något som hon rekommenderar.
– När ens östrogen försvinner så blir vi mycket stelare i leder och ligamenten, så att hålla rörligheten igång är superviktigt. När jag utbildar och håller träningspass är det ganska mycket rörlighet i början och då är det många som tycker att enbart det är ett träningspass i sig, säger hon och fortsätter:
– Att ha god rörlighet är viktigt för att kunna utföra tyngre styrkeövningar på ett korrekt sätt. Även yoga och yinyoga är bra övningar, säger hon.
Vill du ha fler tips för att lindra klimakteriesymtom eller känner någon som kan ha nytta av dem? Ta en titt på vår video där Mikaela går djupare in på vad som händer i kroppen under klimakteriet och hur du kan bibehålla en god hälsa med rätt träning och livsstil. Där får du även fler konkreta råd som kan göra stor skillnad i vardagen!
Ett VM med riktigt hög energi
Den Nationella Organisationen Vattenfalls IF arrangerade tillsammans med Korpen Uppsala årets upplaga av Vattenfallsmästerskapen inomhus på olika arenor i Uppsala. Över 600 deltagare från olika anläggningar inom kraftbolaget tävlade i totalt nio grenar.