DELA ARTIKEL:

STUDIO KORPEN | Reportage | 2016-10-20

Ta steget till bättre löpteknik

Att springa rätt kan vara en av de bästa investeringarna vi kan göra i träningssammanhang. För oavsett om hjärtat klappar lite extra för att springa efter en boll eller för att dra ut i löparspåret, så behöver vi sätta ner foten rätt för att springa så bra och skadefritt som möjligt. Löpcoachen Daniel Cortobius har svaren på hur du springer med rätt teknik.
Text: Camilla Waltin Bild: Icon photography

Alla kan springa, brukar det heta och enligt Friidrottsförbundets löparrapport (2018) springer runt 40 procent av svenskarna. Hela 66 procent minst en gång i veckan och de som springer allra mest, upp till fem gånger eller mer i veckan, är 15 till 22-åringarna.  

De allra flesta springer helst själva och är nöjda med det. Men nästan en av fem skulle vilja springa med andra. En lösning är såklart att hitta en träningskompis, men för de som vill hitta likasinnade, passa på att träffa nya människor och få värdefulla tips för att slipa på löptekniken, är löpargrupper ett perfekt alternativ.   

"Löpargrupper passar alla oavsett nivå. I min grupp är vi oftast runt 30 personer där löparna delas in i mindre grupper baserat på erfarenhet och ambitionsnivå. Det finns alltså ingen anledning till att få prestationsångest",  förklarar Daniel Cortobius, löpcoach och utbildare för Friidrottsförbundet löputbildningar. 

Fördelarna med rätt löpteknik är många. Förutom minskad skaderisk förbättrar du även din hållning och både spänst och smidighet får en positiv utvecklingskurva. Att slarva med löptekniken gör inte bara att du springer långsammare, det kan också leda till att du får ont och i värsta fall får förslitningsskador som är svåra att bli av med.  

Men hur gör man då för att inte riskera att belasta kroppen fel när man är ute och springer? Vem vill sätta upp ett mål, låt oss säga Midnattsloppet, för att sedan dagarna innan få ett knä som skriker av smärta som gör att vi snubblar på mållinjen och får kasta in nummerlappen? Svaret – fila på löptekniken! 

– Det är viktigt att du alltid tänker på löpsteget hela vägen igenom. Det är till exempel viktigt att ha rätt förspänning i foten så att du utnyttjar den elastiska energin. Förspänningen i foten får du genom att tårna mer eller mindre pekar uppåt när foten är i luften. Det är en teknik som behöver övas in, men allt det här får du lära dig i löpgruppen. Kom ihåg att du springer med hela kroppen så glöm inte bort armpendlingen, menar Daniel. 

Varför nöter då de flesta ut löparskorna en gång i veckan? Jo, rapporten visar att man i första hand löptränar för att må bra.  

– Det fina med löpträning är att du kan köra året om. Allt som krävs är egentligen ett par ordentliga skor. Ett bra tips att komma ihåg till vintern när det kan ta emot att snöra på sig löparskorna. För ja du kan springa trots snö på marken. Allt handlar om inställning, säger en småleendes Daniel. 

Hitta din aktivitet
eller dra igång något eget.