
Godkänn nödvändiga cookies
Stöd och påverkan för folkhälsan
Rätt förutsättningar är avgörande för att Korpen ska kunna bedriva en aktuell och attraktiv verksamhet. För att möjliggöra utveckling fördelas årligen ekonomiskt stöd till föreningar som vill ta nästa steg med sin verksamhet. 2024 har vi också fortsatt arbetat med att synliggöra vår viktiga folkhälsoroll i syfte att säkerställa Korpens intressen.
Korpens föreningar kan varje år ansöka om att ta del av projektstöd för utvecklingsinsatser inom en rad olika inriktningar. Under 2024 har vi fördelat stödet på fem olika områden:
- Ungdomsidrott
- Parasport
- Idrottsklivet
- Aktiv Arbetsplats
- 65+
3,5 miljoner till Korpens föreningar
Totalt har 36 föreningar tagit del av något av stöden under 2024. Tillsammans har de beviljats medel på drygt 3,5 miljoner kronor.
Projektstöd Aktiv Arbetsplats och Projektstöd 65+ är båda nya för 2024. Det förstnämnda syftar till att stärka föreningarnas arbete mot arbetsplatser. De föreningar som beviljades medel har bland annat använt dem för att kunna erbjuda nya träningsformer för företag, arrangera företagscuper, marknadsföring och aktiviteter under motionsveckan.
Projektstöd 65+ är till för föreningar som vill starta eller utveckla verksamhet för seniorer, en stor och viktig målgrupp i Korpen. Projektstödet som delades ut under 2024 användes bland annat till marknadsföringsinsatser för att få fler medlemmar och ledare i målgruppen 65+ och att starta upp padel för seniorer.
Påverkansarbete för Korpens intressen
För att säkra våra föreningars behov bedriver Korpen påverkansarbete lokalt och nationellt. Under 2024 låg en stor del av fokus för detta arbete på att färdigställa ett informationsmaterial för föreningar. Materialet kan användas både digitalt och i tryckt form för att presentera den lokala verksamheten för beslutsfattare i kommuner och regioner samt i möten med samarbetspartners.
Målet är att bidra till ökad förståelse för Korpen, både vad gäller vår viktiga roll för folkhälsan och när det kommer till vilka behov vi har. I dag är det tyvärr inte ovanligt att vi kommer i kläm när det gäller exempelvis bidragssystem och hallbokningar. Helt enkelt för att vår verksamhet på många sätt skiljer sig från övriga idrottsrörelsen. Här behöver vi visa att våra särdrag är någonting positivt och att vi fyller luckor i motionsutbudet för såväl ungdomar som vuxna.
Våra föreningar har erbjudits möjlighet att trycka lokalt anpassade upplagor av materialet utan kostnad. Processen med att ta fram innehåll för alla som anmält intresse inleddes vid årsskiftet 2024/2025.
Påverkansarbete var också temat för en av de workshops som anordnades under Korpens mötesplats och förbundsmöte i maj 2024. Intresset för ämnet var stort, då samtliga platser på båda passen fylldes. Korparna på plats fick bland annat information om hur Korpens förbundskansli arbetar med påverkansarbete samt tips och tricks på hur de skulle kunna driva frågan. Bland annat var Åsa Hjärtstrand, verksamhetschef på Korpen Östergötland, på plats för att berätta hur de jobbar med påverkansarbete i sitt område.
Workshopen bestod också av grupparbeten där deltagarna fick utbyta erfarenheter kring ämnet och spåna kring hur de skulle kunna utveckla arbetet. Diskussionerna som följde visade att det görs otroligt mycket bra ute i Korpsverige – och att vi måste bli bättre på att visa upp det!
Politiker och föreningsliv möttes i Rinkeby
Ett annat exempel på en korpförening som arbetat med påverkan under året är Shanta Basket. I samband med Rinkeby International Basketball Tournament passade de på att arrangera ett rundabordsamtal om idrottens betydelse för social hållbarhet. Bland de inbjudna fanns såväl lokala politiker och tjänstepersoner som föreningar från området.
– Mer sådana här kopplingar mellan idrottsliv och politik tror jag alltid är bra, konstaterade Jonas Naddebo, gruppledare för Centerpartiet i Stockholm, efteråt.
Se klippet från från Rinkeby i spelaren högst upp på sidan
Fakta: Mer resurser på alla nivåer
På denna sida har vi beskrivit hur vi har jobbat med strategiområdet "Mer resurser på alla nivåer". Så här beskrivs området i strategin Fokus Korpen 2025, som är inne på sitt sista år:
I strävan att vårda och förbättra vår verksamhet krävs mer resurser på alla nivåer i Korpen. Mer ideellt engagemang, fler ledare, pengar till kompetensutveckling, tillgång till fler och bättre idrottsytor osv. Vi ska verka för ekonomisk stabilitet och trygghet och se till att det finns rätt kompetens i föreningarna och fokusera mer på resursområdet.
Tillsammans inom Korpen och svensk idrott behöver vi hitta smarta sätt att poola resurser. Vi ska dra nytta av stordriftsfördelar, effektivisera arbetsprocesser, samordna större utvecklingsarbeten, nyttja gemensamma satsningar och kompetenser via distriktsidrottsförbunden /SISU Idrottsutbildarna med mera.