Så tyckte ni om motionsveckan 2024

Härlig pepp, gemenskap och en bra spark i baken. Så lyder några kommentarer när deltagarna får tycka till om årets motionsstreak. Flera har dessutom fortsatt med rutinen att motionera 20 minuter om dagen! 

Omkring 200 personer har i skrivande stund svarat på Korpens utvärdering av 2024 års motionsstreak, varav 77 procent deltog under veckan. 

Av dessa var det 10 procent som genomförde streaken genom sin arbetsplats medan resterande var med på egen hand. 

De allra flesta (61 procent) deltog i motionsstreaken för första gången men i statistiken finns också en hel del återkommande deltagare (33 procent). 

Motionsstreaken handlar om att motionera minst 20 minuter om dagen, sju dagar i sträck. När deltagarna får tycka till svarar de flesta att en vecka är en lagom lång tidshorisont. Några skulle dock hellre se att streaken pågick längre medan några tyckte att den var för lång. 

Anledningen till att Korpen har valt upplägget med en vecka är för att det kan räcka för att skapa en ny vana, enligt Motionslandslagets förbundskapten tillika ekonomi- och lyckoprofessorn Micael Dahlen. Och målet om minst 20 minuters rörelse om dagen grundar sig i Världshälsoorganisationen WHO:s riktlinjer som säger att det är den mängd motion som vuxna åtminstone bör få till dagligen. 

Glädjande nog var det också en klar majoritet (95 procent) som lyckades motionera 20 minuter om dagen. Det är till och med bättre än resultatet från i fjol då det var 91 procent av de svarande som klarade målet. 

Som helhet får motionsveckan en nia i betyg på en tiogradig skala. Ett riktigt glädjande omdöme, tycker vi. Tack till alla er som tog er tid att svara på utvärderingen, det är så vi kan se till att göra veckan ännu bättre. 

Vi har fått in en hel del inspirerande berättelser och viktig feedback som vi kan ta med oss inför framtiden. 

Vad var det bästa med motionsstreaken?

"Vi är ett par på min avdelning som har fortsatt streaken med 20 min rörelse varje dag fram till jul. Vi känner redan att vi mår lite bättre. Är gladare, sover bättre. Tack för detta!"

"Var enkelt att få igång arbetsplatsen och en rolig snackis varje dag. Tummen upp för härlig och rolig pepp i gruppen. All rörelse berömdes. Vi är ett gäng som kommer att fortsätta streaken och peppa varandra."

"Man tog sig i kragen och tog sig ut alla sju dagarna."

"Roligt att ha ett mål. Det går lättare då."

"Känslan av gemenskap då andra gör samma sak fast vi är på olika platser."

Vad kunde ha varit bättre med motionsstreaken?

"Kanske lite mer specifika tips på 20-min motion. För min del blev det mest promenad och lite dans."

"Hade önskat ngn slags logg där man för in sin träning."

"Skulle gärna ha en månad för att få in rutinen på riktigt."

European week of Sport

Motionsstreaken 2024 genomfördes under Sveriges motionsvecka. Samma dagar pågick även det internationella initiativet European Week of Sport som äger rum årligen för att främja rörelse och hälsa i Europas länder. 

Motionsstreaka när det passar dig!

Om du missade årets upplaga av motionsveckan kommer en ny chans nästa år. Du kan också genomföra motionsstreaken när du vill. Allt material finns samlat här!

Hitta din aktivitet
eller dra igång något eget.