Spela innebandy i Korpen
Vad är innebandy?
Det är kanske självklart för många – men inte alla. Här går vi därför igenom grunderna i sporten.
Innebandy är en snabb och intensiv sport som spelas inomhus med klubbor och en lätt plastboll. Själva planen är utformad likt en ishockeyrink med rundade sarger och målet är att få bollen i mål bakom motståndarnas målvakt. Varje lag består, vanligtvis, av fem utespelare och en målvakt och en match brukar bestå av tre perioder à 20 minuter. Antal spelare och matchtid kan variera beroende på serie.
Grundläggande regler
Regler är till för att följas, men vi är medvetna om att det kan se lite olika ut mellan olika korpserier i innebandy. Här kommer lite allmänna regler kring hur det brukar se ut:
Antal spelare
Innebandy spelas med två lag där varje lag har fem utespelare och en målvakt. Målvakten kan tas ut, oftast i slutskedet av matchen om ett lag ligger under, vilket ger laget en extra utespelare men också riskerar ett öppet mål för motståndarna om de får kontroll över bollen. Byten sker "flygande", vilket innebär att spelarna kan bytas in och ut när som helst under matchens gång. De kan alltså vila kortare stunder och sedan återvända till spelet när det behövs.
Matchplanen
En innebandyplan är vanligtvis 40 x 20 meter, omgiven av en 50 cm hög sarg med rundade hörn. Sargen kan användas för att spela längs med, vilket ger spelarna fler möjligheter att kontrollera bollen och skapa spel. Om du är bekant med hur en ishockeyplan ser ut, så är innebandyplanen liknande – inklusive möjligheten att spela bakom målet.
Målvakten får röra sig fritt inom ett målvaktsområde som är 4 x 5 meter stort. Inne i detta finns ett mindre målvaktsfält på 1 x 2,5 meter, som enbart målvakten får beträda. Utespelare får inte påverka spelet genom att kliva in i detta område, och om det sker utdöms ett frislag till det försvarande laget.
Klubban
Det fina med innebandy är att det är en relativt billig sport jämfört med många andra. En innebandyklubba (utöver ett par inomhusskor) är i stort sett det enda material du behöver. En innebandyklubba har olika styvhet, något som kallas för flex. En klubba med hög flex är mjukare och kan vara lättare för att kontrollera passningar, medan en klubba med låg flex (mer styv) kan ge mer kraft. Och den regel du bör hålla koll på är att klubben inte får användas över knähöjd, då blir slaget ogiltigt eller bollen “död”.
Matchlängd
En vanlig innebandymatch spelas i tre perioder på 20 minuter vardera – och det är 20 minuters effektiv tid vilket innebär att klockan stoppas när bollen inte är i spel. Men det är även möjligt att spela kortare matcher vilket kan vara fallet i en del korpserier. Vid oavgjort resultat avgörs matchen genom förlängning eller straffar.
Utvisning
Om en spelare bryter mot reglerna kan domaren tilldela en utvisning, vilket innebär att spelaren får stå vid sidan av planen under en viss tid. Den vanligaste utvisningen är två minuter, vilket ger motståndarlaget ett numerärt övertag. En tvåminutersutvisning utdelas för mindre regelbrott som slag på motståndarens klubba, spel med för hög klubba (över knähöjd), eller lättare kroppskontakt.
Vid grövre regelbrott, som våldsamt spel eller upprepade förseelser, kan spelaren få längre utvisning eller till och med matchstraff. Ett matchstraff innebär att spelaren inte får återvända till spelet under resten av matchen. Oavsett typ av utvisning är det domaren som avgör vad som gäller, så det är viktigt att hålla en god kommunikation och att följa spelets regler noggrant. Kom ihåg att du som spelare har ansvar för att ha kontroll över både din kropp och klubba för att undvika utvisning, även om ett regelbrott sker av misstag.
Typer av serier - damer, herrar eller mix
Korpen gör det enkelt för dig att spela innebandy, oavsett erfarenhet. Utbudet av serier kan variera beroende på var du bor, men på många platser finns både separata serier för herrar och damer samt mix-spel där kvinnor och män spelar tillsammans. Hos Korpen Stockholm finns även olika seriespel med format som 4 mot 4 och 3 mot 3.
Men det behöver inte alltid handla om att vinna eller tävla – ibland vill man bara träna och ha kul. Till exempel arrangerar Korpen Norrköping varje vecka träningar där alla är välkomna att dyka upp och spela.
Då blev innebandy stort i Sverige
Intresset för innebandy väcktes under 1960-talet när sporten började spelas på skolor och fritidsgårdar. Det var en enklare form av hockey, fast inomhus. Sporten utvecklades snabbt och 1979 grundades Sveriges första innebandylag, Sala IBK.
Några år senare, 1981, bildades Svenska Innebandyförbundet (SIBF), vilket etablerade innebandy som en organiserad sport med officiella regler. Sportens popularitet växte stadigt, och under 1990-talet blev den en av Sveriges största idrotter. I dag är Sverige ett av de ledande länderna inom innebandy internationellt.
I våra föreningar har vi många aktiviteter. Om den aktivitet du är intresserad av inte finns i din korpförening så kanske den finns i en annan förening i samma stad? Om den inte gör det kan du själv starta en egen aktivitet i en befintlig korpförening. Hör i så fall av dig till din förening.
5 anledningar att spela padel
Padel har på kort tid blivit till en folksport och i Korpen arrangerar vi både seriespel och träningar över hela landet. Har du funderat på om padel är något för dig? Här kan du läsa fem anledningar till varför du borde testa!