Regler och annan viktig information
I regel följer vi SvFF regler men med några undantag.
1. Speltid
I Korpen Karlstad har vi olika speltider i utomhusfotboll som bestäms utifrån antal lag som deltar i cup eller seriespel det kan vara dessa olika alternativ:
2x20 minuter i seriespel
2x15 minuter i cupspel
Är lagen försenade kan domaren förkorta speltiden i samråd med lagledarna. Efter tio (10) minuter har domaren rätt att tilldöma det lag som finns på plats segern med 3-0 på walk-over. Obs det gäller enbart seriespel. I cupspel blir det walk-over efter fem (5) minuter.
2. Domararvode
Domararvodet är mellan 50-100 kr/lag och match, exakt summa bestäms när vi startar upp aktuell serie eller cup då det beror på speltid och antal matcher. Både hemma- och bortalag betalar domararvode. Det görs till domaren i god tid innan avspark. Betala gärna med Swish, alla domare har den möjligheten.
Årets utomhusspel är domarpengen satt till 100 kr per match som lagen betalar innan matchstart.
Om domare inte finns på plats till matchstart kan matchen spelas ändå. Om ni ej kan få någon utomstående att döma matchen ska en domare från något av lagen utses, ett tips är att döma en halvlek var.
Om domaren anländer efter matchstart får lagen själva bestämma om de vill slutföra matchen utan domare eller låta domaren ta över. Om domaren ska ta över behöver lagen bara betala halvt domararvode om denne är mer än 10 minuter sen.
Har matchen spelats utan domare, vänligen rapportera resultatet till Korpen Karlstads bollsportsansvarige samt ge en dokumentation över spelarförteckningar.
3. Laguppställning
Domaren/sekitariatet kontrollerar och tar emot laguppställning från deltagande lag och har bekräftat laguppställningen innan matchen kan starta. Giltig legitimation ska kunna uppvisas vid t.ex. anmälan av utvisad spelare. Om giltig legitimation ej kan uppvisas har spelaren ej rätt att delta i mer spel i Korpens seriespel eller cuper.
I korpens cuper/seriespel för utomhusfotboll så spelas det med 6 st utespelare och 1 målvakt.
Obegränsat antal avbytare får användas men det är max antal till 14 spelare per match.
En lagkapten ska utses i varje lag. För lagkaptenen gäller att:
ska bära en armbindel placerad på vänster överarm.
är ansvarig för sitt lags uppträdande.
ska hälsa på domaren och andra lagets kapten inför matchen.
om lagkaptenen lämnar planen ska en ny lagkapten utses bland de spelare som finns kvar på planen (gäller endast vid rött kort).
inte har några särskilda rättigheter. Däremot har domaren rätt att tillkalla lagkaptenen för att få ut information till laget samt att lagkaptenen har ansvar för sitt lags uppförande.
Bägge lagens byten ska ske på samma sida. Den inbytte spelaren får inte gå in på planen förrän den utbytte hunnit ut. Byten ska ske vid lagets "avbytarbänk". Den utbytte får alltså inte gå av planen på kortsidan medan den inbytte hoppar in på långsidan. Undantaget är givetvis om den utbytte spelaren är skadad och inte kan ta sig till långsidan/avbytarbänken.
Målvaktsbyte får ske när som helst under matchen under förutsättning att bollen är ur spel, dock måste domaren alltid informeras innan bytet sker. Givetvis kan målvakten inte byta hur många gånger som helst utan anser domaren att detta sätts i system för att t.ex. få tiden att gå ska fler byten ej tillåtas.
Ett lag får ej spela med mindre än 4 spelare på planen inklusive målvakt. Om laget ej uppfyller det kravet förloras matchen på walk-over (0-3). Om ett lag enbart har 5 spelare på planen och drar på sig två st röda kort bryts matchen och laget förlorar med 0-3. Undantaget är om laget redan har en eller flera spelare utvisade, i så fall förlängs utvisningstiden med den senaste utvisningens längd.
Det är tillåtet att använda sig av licensierade spelare i högst division 5 (herrar) eller division 2 (damer) samt att de har ett giltigt medlemskap i Korpen Karlstad. (Medlemskap gäller ej för cupspel)
I cupspel så måste man spela i det lag som meddelas in till sekretariatet/huvuddomaren vilket man tillhör, framkommer det att man spelar i flera olika lag i cuper blir det en walk over där motståndarna tilldöms seger med 3-0 och 3 poäng mot det laget man hoppar in i.
Det är däremot tillåtet att spela i flera lag i seriespel. För att få spela i flera lag måste motståndarlaget i matchen man spelar mot godkänna inlåningen i ett lag i samma serie om laget saknar spelare. Gör de inte det får inlåning ej ske. Domaren måste även informeras om inlåningen innan matchen startar.
Det är endast tillåtet att låna in spelare så att laget består av max nio spelare. Det är alltså tillåtet att låna in spelare för att ha max två avbytare.
Dvs. vid inlån av spelare på plats så är det lagets skyldighet att fråga motståndet om det är okej att ta med de spelarna man lånar från något annat lag.
4. Spelklasser
I Korpen Karlstad får lagen består utav både tjejer och killar tillsammans eller rena kill- respektive tjejlag. Vi ser gärna att man respekterar varandra ändå om man upplever att motståndet kanske skulle se svagare ut när man väl spelar. Vi i Korpen spelar för rörelseglädje tillsammans.
5. Serieindelning
Serieindelning bestäms utifrån antalet deltagande lag. Både i cupspel och vanligt seriespel. Är det över 12 lag eller fler som deltar kan det bli att vi delar upp så det blir 2 divisioner.
6. Utrustning
Har lagen samma tröjfärg ska bortalaget byta tröjor. Lagen bör därför alltså ha både hemma- och bortaställ (västar fungerar alldeles utmärkt som bortaställ). Korpen/domaren står inte för att västar finns på plats. Målvaktens tröjfärg måste vara avvikande från både medspelare och motståndare.
Tröjnummer är obligatoriskt för Korpens utomhusfotboll. Frånsett om ena laget måste använda västar vid lika tröjfärg.
Varje lag ska ha bör ha med sig minst en godkänd utomhusfotboll storlek 5. Hemmalaget står för matchboll som domaren bestämmer om den är lagom.
Godkända benskydd samt strumpor som täcker benskydden är obligatoriskt.
Domaren har rätt att avvisa spelare som ej har benskydd. Kommer spelaren in på planen igen utan benskydd kommer ett gult kort delas ut till den spelare som är utan benskydd.
Det är tillåtet att spela med alla sorters sportskor men vi rekommenderar starkt att man använder sig av fotbollskor. Det är INTE tillåtet att ha skruvdobbade fotbollsskor.
Det är ej tillåtet att spela med smycken såsom halsband, örhängen, ringar eller klockor. Det är inte tillåtet att spela i mössa/keps utom för målvakten för att skydda sig mot solen. Domaren ska avvisa utespelare som har något av detta på sig. Kommer spelaren in på planen igen utan att ha tagit av smyckena/huvudbonaden kommer ett gult kort delas ut till utespelaren i fråga.
7. Avspark
Innan avspark ska lagkapterna i vardera lag och domare samlas vid mittplan och hälsa på varandra. Lottning avgör vilket lag som får börja med avspark. I andra halvlek gör Andra laget avspark. Avsparken får spelas i valfri riktning. Mål får göras direkt på avspark i motståndarens mål. Om bollen går direkt i eget mål, tilldöms det hörna till motståndarna om ingen motståndare vidrört bollen.
8. Sidbyte
Lagen byter sida i halvtid.
9. Avstånd
Avstånd på frisparkar/insparkar ska vara 7 meter. Står en spelare närmare i avsikt att hindra bollens framfart ska gult kort á 5 min utvisning tilldömas (avsikten avgör domaren).
Sabotage mot frispark/inspark renderar också i gult kort á 5 min utvisning.
Om en spelare vid en frispark däremot skjuter bollen på en motspelare i uppenbar avsikt att få denne utvisad ska frisparksläggaren visas ut med gult kort då även detta betraktas som spelsabotage av slående lag.
10. Maskning
Spelare som medvetet fördröjer spelet för att få tiden att gå ska bestraffas med gult kort.
11. Målvakt
När målvakten fångat bollen är det inte tillåtet att ta bollen med händerna en andra gång efter att ha släppt den. Gör målvakten det döms direkt frispark från straffområdeslinjen.
När bollen passerat kortlinjen (förlängda mållinjen) är det tillåtet att kasta bollen över hela planen (dock ej direkt i mål).
När bollen passerat kortlinjen det är enbart tillåtet att sparka ut den. Det är heller inte tillåtet att rulla ut bollen till sig själv, om så sker görs målkastet om igen. Bollen är i spel när den tydligt rör sig. Om någon motspelare vid ett målkast befinner sig i straffområdet pga att de inte hunnit att lämna det, låter domaren spelet fortsätta. Men om motspelaren rör eller försöker röra bollen innan den lämnat straffområdet, ska målkastet göras om.
Vid avsiktligt/medvetet tillbakaspel med fötterna får målvakten ej ta bollen med händerna. Om så görs döms det indirekt frispark från där spelaren passat till målvakten.
13. Frispark
Alla frisparkar är antagligen indirekta eller direkta utifrån Svenska fotbollförbundets regler. Motståndarna får inte stå närmare än 7 meter vid frisparkar.
14. Straffspark
Straffspark döms om en bestraffningsbar förseelse begås av en spelare innanför sitt eget straffområde, oavsett bollens position, om den är i spel.
Straffen läggs från den markerade straffpunkten. De övriga spelarna måste utanför straffområdet samt 3 meter ifrån straffskytten. När straffsparken slås måste målvakten ha minst en del av foten på mållinjen. Man har enbart straff på sig.
15. Inspark ej inkast
När bollen går över långlinjen skall det sparkas inspark (dvs inget inkast), den får ej gå direkt i mål (dvs indirekt är domaren signal), om den gör det tilldöms motståndarlagets målvakt bollen. Vid inspark får bollen läggas högst 0,5 meter från sidlinjen, den måste dock ligga stilla.
Motståndarna får inte stå närmare än 5 meter vid insparkar.
16. Hörnspark
Hörna döms även när målvakten är sist på bollen. Vid hörna får bollen läggas högst 0,5 meter (innanför hörncirkeln) från närmaste hörn. Motståndarna får inte stå närmare än 5 meter vid hörnor.
17. Nedsläpp
Om domaren anser att spelet behöver avbrytas för skada, yttre faktorer eller att bollen träffar domaren och påverkar spelet eller att åskådare tar emot bollen längs sidlinjen ska spelet återupptas med ett nedsläpp. Nedsläpp görs på den plats där bollen befann sig till det lag som senast vidrörde bollen, alla andra spelare i båda lagen måste befinna sig 2 meter från bollen. Om nedsläpp sker innanför straffområdet görs nedsläpp till försvarande lags målvakt oavsett vilket lag som senast vidrörde bollen.
18. Hands
Alla hands är inte bestraffningsbara vilket många tror. Följande hands ska bestraffas med frispark alt. straff:
Avsiktlig hands (när spelaren avsiktligt stoppar bollens framfart). Avsiktlig hands ska även rendera i gult kort. Undantaget är om handsen inte innebär någon fördel för det egna laget (ex. om en spelare med handen stoppar en boll som är på väg ut över sidlinjen i ett ofarligt läge)
Skyddshands (när spelaren instinktivt drar upp händerna för att skydda sig)
När en spelare som har armen i en för situationen onaturlig vinkel får bollen på handen/armen.
Det ska alltså inte blåsas frispark när en spelare som har armen intill kroppen eller i en naturlig vinkel får bollen på handen/armen såvida inte bollen går direkt i motståndarlagets mål eller att en målchans skapas.
Handsregeln är också att nuddar spelaren med ett naturligt sätt och till sig själv döms ej hands.
19. Liggande spel
Liggande spel är ej tillåtet. Observera dock skillnaden mellan liggande spel och glidtackling.
20. Glidtackling
Glidtackling med sträckt ben samt dobbarna först är förbjudet, samt om spelaren uppenbarligen försöker skada sin motspelare och det ska bestraffas med gult eller rött kort beroende på förseelsens art. Glidtackling är när en spelare glider i ett försök att spela bollen när den spelas eller försöker spelas av en motspelare. Det är alltså EJ glidtackling om en spelare glider utan att en motspelare är i närheten. Enklare brytningar och sådana som ej är uppenbara glidtacklingar som är till för att skada motspelaren är okej.
Målvakten är undantagen glidtacklingsförbudet i sitt eget straffområde under förutsättning att detta inte nyttjas på ett oaktsamt eller vårdslöst sätt eller att överdriven kraft används.
21. Skuldertackling
Skuldertackling är förbjudet och ska bestraffas med frispark eller straffspark beroende på var förseelsen äger rum.
22. Straffpåföljder
Gult kort = 5 minuters utvisning.
- Laget ska spela med en spelare mindre på planen.
- Det kan även om det tilldelas en spelare/ledare för laget vid avbytarbänken.
Två gula kort = rött kort. Utvisning för resten av matchen samt nästföljande match.
Direkt rött kort (grov utvisning) = utvisning för resten av matchen samt nästföljande match.
- Vid rött kort ska laget spela med en spelare mindre på planen resten av matchen (dock ej den som fick det röda kortet då denne är utvisad resten av matchen). Den utvisade spelaren får överhuvudtaget ej vistas vid planen utan måste lämna hallen.
- Laget ska spela med en spelare mindre på planen även om det röda kortet tilldelas en spelare/ledare på bänken. Vid grov utvisning kommer domaren skicka in en anmälan till bollsportsansvarig och spelaren är avstängd i väntan på beslut från Korpen Karlstads tävlingskommitté.
- Vid grova utvisningar måste spelaren eller lagkaptenen/lagledaren kunna uppge spelarens namn och personnummer. Om dessa uppgifter inte kan ges så har domaren rätt till att bryta matchen och laget förlorar med 0-3.
- OBS! Kommer det till Korpen Karlstad kännedom att en person spelar match med ett lag som spelar i högre seriespel än vad vi tillåter så blir bestraffningen 300 kr samt en 0-3 förlust.
- Ett lag kan drabbas av röda kort såväl före som efter matchen. Domaren har med andra ord rätt att anmäla händelser som inträffar från det att laget anländer till arenan tills dess att de lämnar densamma. Allt för att stävja dåligt uppförande och t.ex. hot mot domare eller motståndare.
- Om ett lag drar på sig upprepade grova utvisningar kan laget bestraffas med poängavdrag, böter eller uteslutning ur serien. Ett lag kan även uteslutas om det betett sig på ett sätt som är till skada för föreningen.
- Korpen Karlstad har rätten att neka ett lag deltagande i seriespel om laget ifråga betett sig illa under tidigare säsong/säsonger.
- Korpen Karlstad har rätten att neka medlemskap i föreningen om personen uppfört sig på ett sätt som är till skada för föreningen.
Avvaktande gult/rött kort
- Vid avvaktande gult/rött kort kan spelet fortsätta till nästa naturliga avbrott om domaren anser att fördel kan finnas.
Målvaktsutvisning
- Vid gult kort ska målvakten själv sitta av sin utvisning, det får inte göras av en utespelare.
23. Walkover (Seriespel)
Lag som uteblir från match döms som förlorare och motståndarna erhåller 3-0 och tre poäng. Det är viktigt att lag som tvingas lämna walkover meddelar bollsportsansvarig i Korpen Karlstad i god tid.
När ett lag lämnar walkover betalar laget 300 kr via en faktura som kommer vid terminssluten.
OBS! Tidsgränsen för walkover är senast fem (5) timmar innan matchstart. Meddelar laget efter denna tidsgräns blir det automatiskt en w.o match.
24. Matchflytt (Seriespel)
Korpen Karlstad kan hjälpa lagen med matchflyttar under säsongens seriespel men oftast har vi inte alltid tid för det. Om lag ändå önskar flytta match rekommenderar vi att ni själva kontaktar andra lag i serien och byter speltider och sedan meddelar oss sedan om vart och när laget fått ny speltid.