Tävlingsbestämmelser innebandy
Reviderade 220318
Dessa tävlingsbestämmelser gäller för all bollsport inom Korpen Göteborgs Motionsidrottsförening (nedan kallat Korpen Göteborg).
Medlemskap
För att få delta i en aktivitet som är arrangerad av Korpen Göteborg krävs ett giltigt medlemskap. Medlemskapet kostar 100 kr för 12 månader och köps via Korpens IT-system (nedan kallat KIT).
Ålder
Samtliga spelare i Korpen Göteborg ska vara minst 15 år fyllda för att delta.
Försäkring
Medlemsavgiften inkluderar en försäkring hos Folksam. För att försäkringen ska gälla är det ett krav att du som spelare registrerar dig som medlem i Korpen Göteborg. Läs mer om försäkringen
Spelarregistrering och laguppställning
Samtliga spelare måste vara registrerade för det lag de representerar för att få delta i match. Spelarna måste också vara uppsatta på laguppställningen för den aktuella matchen. Lagledaren ansvarar för att bjuda in spelare till sitt lag och sätta upp rätt spelare på laguppställningen till varje match. Detta görs via KIT.
Domaren kontrollerar innan match att laguppställningen är ifylld och att den innehåller tillräckligt många personer för att laget ska kunna spela matchen. Domaren kan också behöva kontrollera om spelare innehar medlemskap.
Vid tveksamheter kring en spelares ålder i ungdoms- eller oldboysklassen måste spelaren kunna bevisa sin ålder. Kan inte åldern bevisas har spelaren ej rätt att delta i matchen.
Obegränsat antal avbytare får användas så länge de finns med i laguppställningen.
Ändringar/tillägg av spelare får ske när som helst under pågående säsong men en ny spelare måste registreras i laget innan denne deltar i match. Om en spelare ej har ett giltigt medlemskap eller ej är uppförd på laguppställningen till den aktuella matchen förlorar laget matchen på walkover.
Matchboll
Båda lagen ansvarar för att ha med matchboll. Det bör också finnas reservboll om matchbollen går sönder eller skjuts bort. Lagen tar med egna bollar för eventuell uppvärmning.
Walkover
Om ditt lag inte kan spela en match och blir tvungen att lämna walkover ska detta meddelas i god tid till domaren och motståndarlaget. Detta görs via telefon/sms/mail. Att lämna walkover är förknippat med en walkover-avgift. Avgiften finns för att täcka kostnader för domare och plan/hallhyra. Eftersom domaravgift och plan/hallhyra varierar i våra idrotter så varierar även storleken på walkover-avgiften mellan idrotterna.
För att veta vad som gäller för respektive idrott, titta under Aktiviteter.
Ett lag får, mot avgift, lämna två walkover under en säsong. Om laget lämnar walkover en tredje gång tas laget normalt sett bort från fortsatt spel vilket leder till lagets alla resultat annulleras och tabellen räknas om. Det är dock alltid tävlingsledningen som tar beslut om eventuell uteslutning av lag.
Att lämna walkover utan att meddela motståndare och domaren i tid innebär en förhöjd walkover-avgift. Walkover måste lämnas senast två timmar innan match. I morgonserierna måste walkover lämnas senast 12 timmar innan matchstart för att räknas som godkänd.
Försenad matchstart
Är något av lagen försenade ska domaren förkorta speltiden. Efter 10 minuter har domaren rätt att tilldöma seger på walkover för det lag som finns på plats.
Utebliven domare
Om domare inte finns på plats till matchstart ska matchen spelas ändå. Om någon utomstående ej kan tänka sig att döma matchen ska en domare från något av lagen utses. Förslagsvis delas domaruppdraget upp så att ena laget dömer halva matchen och det andra laget dömer andra halvan.
Försenad domare
Om domaren kommer efter matchstart betalar lagen endast ett halvt arvode för domarens insats. Har en annan domare påbörjat att döma matchen har domaren rätt att döma klart den. Har matchen börjat spelas utan domare är det upp till lagen att bestämma om de vill att domaren tar över eller om de vill spela vidare utan domare.
Betalning av domaravgift
Betalning till domaren sker innan matchen, helst via Swish men annars kontant. Bägge lagen betalar domararvode.
Domarkvitto
Domaren ska skriva ett kvitto på domararvodet om något lag begär det. Kvittot skall då innehålla följande uppgifter: Domarens personnummer, för- och efternamn, datum då matchen spelats, serienamn, lagnamn, idrottsplats/plan/hall, domararvode samt att kvittot skall undertecknas av domaren.
Om domaren inte kan ge kvitto behöver inte laget betala domararvode.
Fair Play
Korpen Göteborg jobbar aktivt med Fair Play. Vi är en idrottsförening för motion och välbefinnande och detta ska genomsyra all vår verksamhet – från träningar till seriespel och cuper.
Inför alla matcher i våra idrotter samlar domaren/domarna samtliga spelare och pratar lite kort om vad som gäller på planen. Sedan hälsar spelarna på varandra.
Vi har nolltolerans mot svordomar, könsord, hot etc. Följande bestraffas med grov utvisning:
- Att skrika könsord riktade mot spelare, ledare, domare eller publik(ej riktat könsord bestraffas med lindrig utvisning)
- Att använda kränkande ord mot spelare, ledare, domare eller publik
- Att skrika svordomar riktade mot spelare, ledare, domare eller publik
- Att använda smädelser eller hot riktade mot spelare, ledare, domare eller publik
Bedömningsnämnd
Vid grova förseelser i Korpen Göteborgs aktiviteter tar bedömningsnämnd beslut om eventuell påföljd/bestraffning. Bedömningsnämnden hanterar även alla tävlingsärenden inom föreningen. Bedömningsnämndens beslut kan överklagas till Korpidrottsnämnden, detta måste ske skriftligen senast tre veckor efter att beslutet fattats. Läs mer här.
Grova förseelser
Vid grova utvisningar måste spelaren/ledaren eller lagkaptenen/lagledaren kunna uppge personens namn och personnummer. Om så ej sker har domaren rätt att avbryta matchen. Laget som ådragit sig den grova utvisningen är avstängt från vidare spel till dess att spelarens namn och personnummer kommit bedömningsnämnden tillhanda. Om namnet ej inkommit inom 14 dagar är laget uteslutet ur serien.
En grov utvisning innebär dessutom en straffavgift för laget på 300-800 kr.
Vid rött kort/grovt matchstraff/matchstraff 3 får laget ej ersätta den utvisade spelaren/ledaren som å sin sida ej får vistas vid planen utan måste lämna spelplatsen. Ett lag kan drabbas av röda kort/grova matchstraff såväl före som efter matchen. Domaren har med andra ord rätt att anmäla händelser som inträffar från det att laget anländer till arenan tills dess att de lämnar densamma. Allt för att stävja dåligt uppförande och t.ex. hot mot domare eller motståndare.
Om ett lag drar på sig upprepade grova utvisningar kan laget bestraffas med poängavdrag, böter eller uteslutning ur serien. Ett lag kan även uteslutas om det betett sig på ett sätt som är till skada för föreningen.
Avstängning
Avstängning på 1-7 matcher innebär att spelaren/ledaren ifråga är avstängd från den idrott spelaren utfört förseelsen. Avstängningen gäller samtliga lag som spelaren/ledaren är aktiv i.
Avstängning på 8 matcher eller mer innebär att spelaren/ledaren ifråga är avstängd från all verksamhet inom Korpen Göteborg.
Om en spelare blir avstängd får denne heller inte medverka som ledare under avstängningen.
Nekande till anmälan/medlemskap
Korpen Göteborg har rätt att neka ett lag deltagande i seriespel om laget ifråga betett sig illa under tidigare säsong/säsonger.
Korpen Göteborg har rätt att neka en person medlemskap om personen uppfört sig på ett sätt som är till skada för föreningen.
Avbruten match p.g.a. yttre omständigheter
Det är domaren som tar beslut gällande om matchen behöver avbrytas på grund av t.ex. vattensjuk plan, åska eller att belysningen slocknar.
- om matchen avbryts när mindre än 2/3 av matchen har spelats blir det omspel.
- om matchen avbryts när mer än 2/3 har spelats spikas resultatet som slutresultat.
Det är Korpen Stockholm som tar det definitiva beslutet angående omspel/slutresultat. Vid avbruten match p.g.a. osportsligt uppförande av ena eller bägge lagen tar bedömningsnämnden beslut gällande resultat.
Lag som lämnar planen
Lämnar ett lag planen innan matchen är färdigspelad förlorar de matchen på walkover.
Lag som utgår
När ett lag utgår/utesluts ur en serie annulleras lagets resultat och tabellen räknas om.
Protest
Protest skall mailas till Korpen Göteborg senast en vecka efter spelad match och innehålla de skäl som den grundar sig på. En administrationsavgift om 300 kr tas ut vid inlämnad protest. Om protesten bifalles avskrivs administrationsavgiften. Alla inkomna protester behandlas av Korpen Göteborgs bedömningsnämnd.
Matchflytt
Korpen Göteborg kan inte hjälpa till med matchflytt under säsongen. Om ett lag önskar flytta en match så kontaktar ni andra lag i serien och byter speltider med varandra. En annan möjlighet är att själva hyra plantid via Idrottsförvaltningen eller privat aktör. Observera att alla berörda lag måste godkänna matchflytten. Kom ihåg att meddela Korpen Göteborgs kansli vid eventuell matchflytt. En flyttad match får ej spelas efter sista ordinarie omgång.
Bangers, bengaler och annan pyroteknik
Bangers/knallskott och bengaler är förbjudna på idrottsevenemang, så även i Korpen Göteborg. Bedömningsnämnden tar beslut om lagen eller lagens supportrar har misskött sig.
Supportrar
Laget är ansvarigt för sitt lags supportrar. Domaren har rätt att avvisa supportrar och ledare från planen/hallen. Bedömningsnämnden tar beslut om ett lags supportrar har misskött sig.
Otillåtna lagnamn
Korpen Göteborg förbehåller sig rätten att neka lagnamn som ej är förenliga med Korpens värdegrund.
Alkohol- och rökförbud
Alkoholförtäring och rökning är förbjuden innan och under match samt på planen/idrottsplatsen/i idrottshallen. Domaren har rätt att avvisa spelare som är påverkade av alkohol eller narkotika.
Tabeller
I Korpen Göteborgs serier avgör dessa faktorer lagens placering i tabellen:
- Poäng
- Målskillnad
- Gjorda mål
- Antal vinster
- Inbördes möten